Micro World d.o.o. | Milenij d.o.o. | Najprodavaniji zaštićeni programa za poslovanje ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj

Mjenjačnica, FAQ - Najčešća pitanja i odgovori

O: Da, potrebno je pokrenuti oba programa. Potvrde izdane pomoću mjenjačkog programa moraju se fiskalizirati pomoću fiskalnog programa. Zato je potrebno pokrenuti i fiskalni program.

O: Potpuno je nebitno koji ćete program pokrenuti prvi. U mjenjačkom programu najprije napravite tečajnu listu za tekući radni dan i otvorite blagajnu. Nakon što izdate prvu potvrdu o otkupu ili prodaji u mjenjačkom programu, potrebno je fiskalizirati je pomoću fiskalnog programa.

O:U Hrvatskoj postoji 30-tak proizvođača certificiranog programa za ovlaštene mjenjače. Prema postojećem deviznom zakonu HNB ima obavezu certificiranja programskih rješenja za ovlaštene mjenjače. Kada bi fiskalizacija bila uključnena u certificirani program svaka promjena Zakona o fikalizaciji zahtjevala bi od HNB-a ponovo certificiranje svih 30 programskih rješenja što je tehnički neizvedivo, jer taj proces traje nekoliko mjeseci. Iz tog razloga HNB je zahtjevao da se svaka potvrda izdana pomoću certificiranog mjenjačkog programa naknadno fiskalizira pomoću posebnog fiskalnog programa.
Dakle, potvrdu o otkupu ili prodaji potrebno je najprije izdati u mjenjačkom programu, a potom fiskalizirati pomoću posebnog fiskalnog programa. Iz tog razloga morate koristi dva programa i ispisivati dvije potvrde.
Naš fiskalni program za mjenjačnice predstavlja najsavršenije programsko rješenje na tržištu, jer od Vas traži samo jedan dodatni pritisak tipke Enter.

O: Da. Stranci biste trebali izdati obje potvrde. Osobno smatramo da je to zbunjujuće, pogotovo za strance, ali zar nije većina naših zakona zbunjujuća ?

O: U tom slučaju fiskalni program ne morate niti pokretati. Fiskalni program služi za fiskalizaciju potvrda izdanih pomoću mjenjačkog programa. Ukoliko Vam ne radi pristup na internet, nije se moguće spojiti na server Porezne uprave pa potvrde ne možete fiskalizirati. Potvrde možete fiskalizirati naknadno.
VAŽNO !
SVAKA POTVRDA IZDANA POMOĆU MJENJAČKOG PROGRAMA MORA SE FISKALIZIRATI NAJKASNIJE U ROKU OD 48 SATI OD TRENUTKA IZDAVANJA U MJENJAČKOM PROGRAMU.

O: Ponekad se može dogoditi da fiskalni program potvrdu ne želi fiskalizirati „od prve“. Razloga može biti mnogo: spor internet, preopterećenost servera porezne uprave itd. U tom slučaju na fiskalnoj potvrdi će se ispisati samo ZKI. Izaberite tu potvrdu u fiskalnom programu i ponovo pritisnite dugme Ispiši. Program će potvrdu ponovo pokušati fiskalizirati i ponovo ispisati.

O: Neće se dogoditi ništa. Ako na potvrdi koja je već fiskalizirana ponovo pritisnete dugme Ispiši program će najprije provjeriti je li označena potvrda fiskalizirana. Ako potvrda nije fiskalizirana, fiskalizirat će je i ispisati. Ako je već fiskalizirana samo će je ponovo ispisati sa starim fiskalnim podacima.

O: Ovo je najčešća greška kod početnika. Ukoliko poruku pažljivo pročitate do kraja, na kraju poruke ćete vidjeti rečenicu „OIB type may not be empty.“
Ova poruka znači da je potvrdu u mjenjačkom programu izdao korisnik kojem niste upisali OIB. Otiđite u fiskalni program program i korisniku upišite OIB. Kako se dodaje OIB korisnika u fiskalnom programu možete pročitati u uputama koje ste dobili uz fiskalni program.

O: Jest. Na server PU se prijavljuje primitak ili izdatak kuna. Potvrde se fiskaliziraju na slijedeći način: kada kune „izlaze“ iz blagajne fiskalizira se negativan iznos, a kada ulaze u blagajnu fiskalizira se pozitivan iznos. Dakle, kada vršimo otkup valute kune isplaćujemo iz blagajne pa se fiskalizira „minus“, a kada vršimo prodaju strane valute kune ulaze u blagajnu pa se fiskalizira „plus“

O: U fiskalnom programu označite potvrdu koju ne možete fiskalizirati i na njoj kliknite desnom tipkom miša. Otvorit će se izbornik Popravi. Sada lijevom tipkom miša kliknite na Popravi. Program je izdanoj potvrdi promjenio podatak o korisniku na način da joj je dodijelio oznaku korisnika koji je izdao potvrdu prije nje. Sada je možete fiskalizirati.